Jump to menu Jump to content
Issue #23

GREY BRICK SCREENS FOR A FORMER WORKSHOP

Multi-Family

Foundry Mews is a newly-built mixed-use development on an 800 m2 back land site in Barnes, West London, United Kingdom. It includes residential apartments and commercial units, both covered with modern grey brick façades with perforated brick screens.
Building: Foundry Mews
© Jack Hobhouse
Building: Foundry Mews
© Jack Hobhouse
Building: Foundry Mews
© Jack Hobhouse
Scroll to read
Building: Foundry Mews
© Jack Hobhouse

GREY BRICK SCREENS FOR A FORMER WORKSHOP

Multi-Family

Foundry Mews is a newly-built mixed-use development on an 800 m2 back land site in Barnes, West London, United Kingdom. It includes residential apartments and commercial units, both covered with modern grey brick façades with perforated brick screens.

Tucked away behind a traditional range of shop buildings, the site was a long abandoned car workshop. The brief for this sensitive site was to create studios and housing. The architects chose to take the model of the artisan mews where studios and living space share an intimate courtyard setting. The scheme comprises six duplex dwellings above a plinth of studio workspaces with two additional units and an apartment in the gabled northern block. While the brick gables and slate roofs merge into the surrounding street-scape, contemporary screens formed within the brickwork shield the terraces of the Apartments.

Building: Foundry Mews
© Jack Hobhouse

WORKSHOP CHARACTER
The main design concept is the idea of a courtyard running the length of the site, allowing ground floor access to the commercial units as well as the residential areas. Two external stairways provide access up to the residential units, emphasising the ‘workshop’ character of the scheme. The duplex apartments are arranged with the living space on the lower floor and bedroom and bathroom above.

Building: Foundry Mews
© Jack Hobhouse

A REFERENCE TO THE INDUSTRIAL PAST
Grey brick is the predominant material, harmonizing with the local stock brick and referencing the site’s industrial past. Matching clay pavers were selected to create uniformity. At first floor level the brickwork forms perforated brick screens – an inventive response to planning concerns which developed into a key feature of the scheme.

Building: Foundry Mews
© Jack Hobhouse

SUSTAINABLE CONSTRUCTION
Sustainable design features were integrated into the project including a flat green roof, photovoltaic cells flush with the pitched roofs, mechanical ventilation heat recovery units in the flats and a centralised gas heating system.

Building: Foundry Mews
© Jack Hobhouse
Facts & Figures
  • Project name
    Foundry Mews, London, United Kingdom
  • Architect
    Project Orange, UK
  • Used products

    Terca Eastfield Grey, Penter Hague Cream DF

  • Year of completion
    2016
Terca Eastfield Grey brick

Façade

Terca Eastfield Grey – United Kingdom