Jump to menu Jump to content
ArchivArrowArrow downCloseFacebookFullscreenInstagramLogo TextMagnifierMinusNextNumberOverviewPinterestPrevQuote 1Quote 2Social MediaShareTwitterUpdatesWienerberger LogoYouTubeYoutube
Issue #20

URBAN BUILDING WITH A MODERN UNIFORM

Building envelope

In a street with middle-class terrace houses, the architects were faced with the classic challenge of finding the right balance between accommodation and outstanding design.
House Dejaeghere-François © PCp Architects
House Dejaeghere-François © PCp Architects
Scroll to read
Street view, House Dejaeghere-François, PCp Architects © Ben Antoniw
© Ben Antoniw

URBAN BUILDING WITH A MODERN UNIFORM

Building envelope

In a street with middle-class terrace houses, the architects were faced with the classic challenge of finding the right balance between accommodation and outstanding design.

PCp-Architects found a sophisticated solution to the problem by incorporating the contours of the neighbouring house on the right-hand side as a pre-set scale. The neighbouring house to the left, on the other hand, is kept at distance by a drive- way, which is guarded by an enclosing wall, clad in black stone panels.

INDIVIDUAL EXPRESSION

Aside from that, however, the architecture follows its own line of thinking. The façade and roof form one large, smooth surface. This was made possible by the use of a common material, a shingle-like ceramic roof tile in the same colour. It clads all exterior surfaces, no matter how inclined. The same used to be done in regions exposed to rough weather, in order to give walls the same protection as roofs. The uniform material also highlights the simple form of the building; the rough, brown-speckled, patinated and unglazed tiles fit well with the red-brick masonry façades of the neighbourhood. An oversized, fixed-glass window spanning two storeys, adds to the unique look of the facade.

Detail, House Dejaeghere-François, PCp Architects © Ben Antoniw
© Ben Antoniw

»In the design process, we strive to translate the client’s objectives and thereby focus on the urban and architectural qualities, as well as on experience, sustainability and flexibility.«

Jochen Kerkhofs and Peter Cornoedus, PCp-Architects

PRIVATE SPACES AND HIGH WINDOW

The house includes a rear garden; a private area that cannot be seen from outside. In front of the black separating wall, one enters the house through the door on the side. On each floor, the layout is cleverly structured by the stairs and small rooms across from them. This results in a functional, space-saving arrangement. A gap in the ceiling joins the living room with an office gallery, which leads to a guest room. This generous connection can be seen from outside through the high window.

Facts
  • Project name
    House Dejaeghere-François, Heverlee, Belgium
  • Architect
    PCp-Architects
  • Client
    Private
  • Used products

    Aléonard Patrimoine

  • Year of completion
    2014
Aléonard-Patrimoine

Roof

Aléonard Patrimoine – Belgium