Jump to menu Jump to content
ArchivArrowArrow downCloseFacebookFullscreenInstagramLogo TextMagnifierMinusNextNumberOverviewPinterestPrevQuote 1Quote 2Social MediaShareTwitterUpdatesWienerberger LogoYouTubeYoutube
Issue #22

UNCHANGED EXTERIOR IN SPITE OF NEW USE

Historic Renovation

The historic listed Rothen Stall building in Teufen, Switzerland has been given a new lease of life by its new owners. The strictly symmetrical building with coach house and stable has been completely converted. Apartments and offices are now housed beneath the renovated tiled roof.
white brick facade red roof tiles renovation Rothen Stall Teufen
© Wienerberger CH
apartment building before renovation front view Rothen Stall Teufen
© Wienerberger CH
white brick facade apartment building front view Rothen Stall Teufen
© Wienerberger CH
white brick facade apartment building front view Rothen Stall Teufen
© Wienerberger CH

UNCHANGED EXTERIOR IN SPITE OF NEW USE

Historic Renovation

The historic listed Rothen Stall building in Teufen, Switzerland has been given a new lease of life by its new owners. The strictly symmetrical building with coach house and stable has been completely converted. Apartments and offices are now housed beneath the renovated tiled roof.

The building was constructed in 1833 for the textile merchant and farmer Daniel Roth. It consisted of living quarters, and a stable with a coach house. Farming continued in the Rothen Stall until the 1950s. After this, the stable section remained empty until the conversion in 2016.

 

HISTORIC

The Rothen Stall is a unique classical stable building, for which structural principles from wooden bridge building were used in its construction. It forms a part of the Teufen Culture Route and is a listed building.

ORIGINAL APPEARANCE

For the new owners it was important that the classical architecture and especially the bridge construction of the roof structure as well as further features of the former architecture were shown to their full effect. The function of the barn, which is accessible to vehicles, was also to retain its function. With the conversion, the characteristic appearance of the 400 m² roof remained unchanged. The material that was used remained the same: fired clay. As a replacement for the old roof tiles, it was decided to deliberately avoid treated models with an artificially weathered effect. Traditional, natural red roof tiles were selected, which will only develop the desired patina of their own accord over the years to come.

renovation interior building detail view Rothen Stall Teufen
© Wienerberger CH

TRADITIONAL ROOFING WITH MODERN SUBSTRUCTURE

A further requirement related to the method of roofing, for which the original, but now rare single covering was required. A tried and tested system consisting of a vapour barrier, PU inclined roof insulation and a sub-roof membrane were used for the roof structure. In spite of the great age difference, the modern system harmonises well with the traditional tiled roof. Thanks to the successful renovation, the Rothen Stall shines with new splendour and at the same time provides a new, contemporary use with 6 apartments, offices and a communal kitchen, which can be used by all tenants.

white brick facade renovation Rothen Stall Teufen
© Wienerberger CH
Facts
  • Project name
    Rothen Stall, Teufen, Switzerland
  • Architect
    ateBO AG
  • Used products

    Casta hand-finished, round cut, natural red

  • Year of completion
    2016
Casta Manufaktur Wienerberger roof

Roof

Casta hand-finished, round cut, natural red – Switzerland