Jump to menu Jump to content
ArchivArrowArrow downCloseFacebookFullscreenInstagramLogo TextMagnifierMinusNextNumberOverviewPinterestPrevQuote 1Quote 2Social MediaShareTwitterUpdatesWienerberger LogoYouTubeYoutube
Issue #20

SHINING WHITE BRICK MEETS ROCK SURFACE

Public Use

Viikinmäki Community Centre is standing on a rising hill, bending in several directions and reaching into the rocky terrain. The sustainable building with its modern shining white façade, housing the elementary school and day care centre, is an eye-catcher for the nearby residential area in Helsinki.
Exterior, Viikinmäki Community Centre, Arkkitehdit Frondelius Keppo Salmenperä © Mika Huisman
© Mika Huisman
Panorama, Viikinmäki Community Centre, Arkkitehdit Frondelius Keppo Salmenperä © Mika Huisman
© Mika Huisman
Street view, Viikinmäki Community Centre, Arkkitehdit Frondelius Keppo Salmenperä © Mika Huisman
© Mika Huisman
Scroll to read
Street view, Viikinmäki Community Centre, Arkkitehdit Frondelius Keppo Salmenperä © Mika Huisman
© Mika Huisman

SHINING WHITE BRICK MEETS ROCK SURFACE

Public Use

Viikinmäki Community Centre is standing on a rising hill, bending in several directions and reaching into the rocky terrain. The sustainable building with its modern shining white façade, housing the elementary school and day care centre, is an eye-catcher for the nearby residential area in Helsinki.

The appearance of the Community Centre varies depending on the direction from which you are approaching the building. The main entrance opens to Harjannetie, the street which gathers most of the residential houses into the homey neighbourhood with a lot of families living there. On the street side the building clearly stands out because of its contemporary façade. It is cladded with bright white bricks, giving the building a harmonious and modern look. A different look with wood cladding and plaster was chosen for the inner yard façade, which has an entrance to the day care centre.

LANDSCAPE INTEGRATION

In the planning process as well as during the construction work, the aim was to keep the surrounding landscape with its nearby bold rock surfaces as undisturbed as possible. Like the whole building, the outdoor playground areas follow the shape of the natural terrain offering versatile spaces to be utilized in daily functions. The school rooms include facilities for inside sports, a small library and a lunchroom.

Panorama, Viikinmäki Community Centre, Arkkitehdit Frondelius Keppo Salmenperä © Mika Huisman
© Mika Huisman
Exterior, Viikinmäki Community Centre, Arkkitehdit Frondelius Keppo Salmenperä © Mika Huisman

EFFICIENT USE OF SOLAR ENERGY

Sustainability has been one of the key requirements in planning and execution. The building materials were chosen based on durability and low maintenance needs in order to minimize the life-cycle costs. The hillside solution and versatile forms of roofing offered a possibility to assemble solar panels for saving energy and natural resources. On southern and western sides of the building the windows have sun protection glass for reducing the need of indoor cooling.

BRICK INSTEAD OF PLASTER

The objective of the new building was to create a look with bricks which has a similar appearance compared to a plastered surface. The retro texture of the brick was chosen because of the lively appearance, matching the energy of the kids learning and playing inside. The snow-white mortar with rough masonry complements the brick perfectly.

Facts
  • Project name
    Viikinmäki Community Centre, Helsinki, Finland
  • Architect
    Arkkitehdit Frondelius Keppo Salmenperä
  • Client
    Helsinki City
  • Used products

    Terca Superwhite Retro

  • Year of completion
    2014
Terca Superwhite Retro

Façade

Terca Superwhite Retro – Finland