Jump to menu Jump to content
ArchivArrowArrow downCloseFacebookFullscreenInstagramLogo TextMagnifierMinusNextNumberOverviewPinterestPrevQuote 1Quote 2Social MediaShareTwitterUpdatesWienerberger LogoYouTubeYoutube
Issue #22

IMPROVEMENT OF A LISTED BUILDING THROUGH EXTENSION

Extension

The project in London, United Kingdom, comprises the extension and internal and external re-ordering of an apartment within a Grade II listed former Victorian public house. Glazed white bricks connect the new part with the stucco base of the existing building and add a contemporary touch.
white and brown brick facade detail view modern house Brooksby London
© Jack Hobhouse
white and brown brick facade front view house Brooksby London
© Jack Hobhouse
renovation white and brown brick facade detail view Brooksby London
© Jack Hobhouse
white and brown brick facade front view house Brooksby London
© Jack Hobhouse

IMPROVEMENT OF A LISTED BUILDING THROUGH EXTENSION

Extension

The project in London, United Kingdom, comprises the extension and internal and external re-ordering of an apartment within a Grade II listed former Victorian public house. Glazed white bricks connect the new part with the stucco base of the existing building and add a contemporary touch.

The main new elements of the project are a kitchen extension at ground level, an additional bedroom and an en-suite bathroom excavated at lower ground level as well as a new study, all orientated around new landscaped external spaces.

 

white and brown brick facade detail view modern house Brooksby London
© Jack Hobhouse

MANY REASONS TO CHOOSE BRICK

The external expression of the project is primarily through the use of white glazed brick. This selection was driven by three main factors:

  • The brick fits into the existing context of brick buildings and garden walls.
  • The reflective qualities of the new brick maximizes the daylight entering the lower ground spaces, helping to amplify and bounce natural light around the lower level courtyard, whilst the white colour serves to visually connect the new extension with the stucco base of the old listed building and the faded white-painted garden wall.
  • The glazed brick was also important to the client in personalizing the project.

 

before and after renovation white and brown brick facade Brooksby London
© Jack Hobhouse
white brick facade detail view modern interior kitchen Brooksby London
© Jack Hobhouse

INTERPLAY BETWEEN SOLIDITY AND TRANSPARENCY

The new brickwork is conceived as a monolithic sculpted form and translates vertically into a composition of slender piers whose orientation create a dynamic interplay between solidity and transparency, while maintaining long views from the reception and study spaces through to the garden. A single cut away corner brings light into the bedroom and connects it with the lower ground courtyard. Large window and door openings connect the kitchen to the rear garden.

renovation white and brown brick facade detail view Brooksby London
© Jack Hobhouse

A SPECIAL MORTAR

The mortar colour was developed and agreed in a collaborative craft-based relationship with the contractor on site. Dyed mortal samples with relatively high cement content were produced to archieve a light grey appearance.

 

Our client writes that the finished project fulfils all their criteria even more beautifully than we had imagined … we adore our transformed flat and look forward to enjoying it for many years to come.

LLA architects

Facts
  • Project name
    Brooksby, London, United Kingdom
  • Architect
    Llowarch Llowarch Architects (LLA)
  • Client
    Private
  • Used products

    Terca white glazed

  • Year of completion
    2015
Terca white glazed Wienerberger facade

Façade

Terca white glazed